chybějící akordy nad slovy

»»chybějící akordy nad slovy
chybějící akordy nad slovy2021-05-18T22:34:06+00:00

Home Fóra Fórum chybějící akordy nad slovy

• Vytvořil
    Téma

lukas.trmal
    Přispěvatel
    Počet příspěvků: 12

Dobrý den,

jako úplnému začátečníkovi mi velice vyhovují akordy zobrazené nad slovy v textu písně. Je to pro mě takové hlavní vodítko, kdy změnit akord a je pro mě docela obtížné bez této pomůcky odhadnout ten pravý moment, kdy mám změnit akord. Mohu se zeptat, proč jsou akordy takto znázorněny vždy jen u části písně a u zbytku písně již nad žádnými slovy akordy znázorněny nejsou?

Lukáš

Aktuálně jsou na stránce zobrazeny 3 odpovědi - 1. až 3. (celkem z 3)
  • Autor
    Odpovědi
  • Martin
    Přispěvatel
    Počet příspěvků: 36

Zdravím, Lukáši,

dovolím si k tématu akordových značek v textu přidat osobní pohled.

Zásada č. 1: šéfová Michaela má samozřejmě pravdu – rozepsané akordy v první sloce a refrénu je standard, tak to má velká většina internetových i individuálních zpěvníků.
    Ideálem, který jsem vždy u romantických ohníčků na čundrech s otevřenou pusou obdivoval, je znalost celého repertoáru několika stovek písní nazpaměť, textů i akordů. Žádné zírání do psaného zpěvníku a oslňování osadních bardů čelovkou, natož zírání do mého tabletu. Asi se Lukáši shodneme – pro nás dva nereálné.

Ale neostýchejme se zajít do druhé krajnosti – proč se trápit a namáhat s něčím, co mi nevyhovuje, či na to zkrátka nemám. I já jsem si musel záhy přiznat, že pro pohodlné hraní potřebuju mít akordy v celém textu, a pozoruju, že zdaleka nejsem sám. A pak nezbývá, než si takový zpěvník založit a vést sám (tedy do stažené nebo vytisknuté písně akordové značky dopsat), nebo si za takový zpěvník připlatit – já vím o https://czhity.tiscali.cz/, který obsahuje bezmála 3.000 kvalitně zpracovaných převážně českých písní, rozumná směs popiny, folku a trampáren, většinou oldies…

lukas.trmal
    Přispěvatel
    Počet příspěvků: 12

Děkuji za radu. Máte pravdu, je to tak vlastně lepší, když se chce člověk zlepšovat.

Michaela Medek
    Šéf
    Počet příspěvků: 647

Dobrý den, Lukáši,
    ve všech zpěvnících to funguje tak, že máte napsány akordy pouze nad první slokou a refrénem. Následně se melodie i akordy opakují, proto se nad další sloky akordy nepíší. Je pro Vás velmi dobré si na tento systém zvyknout, i když to bude chvíli trvat. Tedy nějakou dobu hrajte pouze první sloku a až si na doprovod zvyknete, uvidíte, že Vám půjdou i další sloky. Protože akordy se vážou především k melodii.

Zdraví Michaela

Aktuálně jsou na stránce zobrazeny 3 odpovědi - 1. až 3. (celkem z 3)

Pro reakci na toto téma se musíte přihlásit.